Over DSL24

Het gemeentelijk pand aan de Duurstedelaan 24 is als portaalschool gebouwd in 1960 en heeft meer dan 50 jaar dienstgedaan als basisschool met 8 leslokalen voor rooms-katholiek onderwijs in Utrecht. De afgelopen jaren stond het gebouw leeg en heeft de gemeente Utrecht besloten het gebouw te verkopen middels een openbare prijsvraag. De voormalige school is geen beschermd monument maar dient vanwege zijn bijzondere typologie (portaalschool) en als onderdeel van de naoorloogse wijk Hoograven behouden te blijven en een (fysieke) functiewijziging te ondergaan naar wonen. Multiprop Vastgoed Ontwikkeling heeft bewust de keuze gemaakt om het huidige karakter van de voormalige Ariënsschool te versterken en het sterke, schoolse karakter van het huidige gebouw te behouden en daar waar nodig te versterken. Zo zijn in de kozijnen de boven- en onderlichten behouden en is de fraaie knikvorm in het dak versterkt. Het intrinsieke karakter van de leslokalen en bijbehorende kozijnen zorgen voor hoge, lichte ruimtes. Het gebouw blijft hierdoor herkenbaar als voormalig schoolgebouw. De kleurstelling is naar de huidige tijd gebracht, met behoud van een accentkleur op de ramen.

De facetten van duurzaam transformeren

De circulaire transformatie van de voormalige Ariënsschool in Utrecht is een uniek en niet eerder gerealiseerd project in Nederland vanwege de hoge GPR-score in combinatie met de buitengewoon lage EPC-waarde. Het project krijgt een ongekend hoge gemiddelde GPR-score van 9,2 voor de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Ook op het gebied van energiezuinigheid worden alle appartementen zowel gasloos uitgevoerd als Plus-op-de-Meterwoningen (POM), met een EPC van maar liefst -0,43. De duurzaamheidsaspecten zijn niet altijd direct zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Met 128 PV- en 64 (thermische) PVT-panelen, 8 warmtepompen, vloerverwarming, diverse techniekruimtes, grote hoeveelheden hoogwaardige isolatie, nieuwe kozijnen met zonwerend glas, waterbesparende maatregelen en 4 wadi’s in de gemeenschappelijke voortuin is duurzaamheid in alle facetten van het gebouw aanwezig.

De baksteengevel, de grote erkers en het schuine dak blijven behouden in hun oorspronkelijke vorm, maar worden onderhuids grondig geïsoleerd. Tijdens de bouw en voor oplevering wordt nadrukkelijk gecontroleerd of alles luchtdicht is uitgevoerd en de kierdichting voldoet.

DSL24 in zijn omgeving

De 8 moderne appartementen zijn rustig gelegen aan de Duurstedelaan in een kindvriendelijke wijk waar gratis openbare parkeergelegenheid is. Alle appartementen zijn gelegen op eigen grond. De gemeenschappelijke voortuin wordt afgescheiden middels blokhagen en in de tuin bevinden zich naast wadi’s een aantal insectenhotels. Aan de zijkant van het gebouw is ruimte voor fietsen van bezoekers.

De
appartementen zijn bereikbaar via het gemeenschappelijk afgesloten binnenterrein. Op het binnenterrein heeft ieder appartement een privé parkeerplaats. Bij de toegang van het binnenterrein zijn brievenbussen en een pakketbus voor pakketjes geplaatst. Middels een intercom met videoherkenning kunnen bezoekers worden toegelaten tot de appartementen. Aan het binnenterrein bevinden zich 2 entrees die beide 2 begane grondwoningen en 2 appartementen op de verdieping ontsluiten. De tuinen van de begane grond appartementen worden afgescheiden middels hoge begroeiingshekken met klimop.